Sparekampagne

Spar på det dyrebare drikkevand i Oksbøl!

 

Sommeren er over os – og nu begynder havevandingen i mange haver. Måske tænker vi ikke over, at det vand, vi bruger, er det reneste drikkevand.

 

Det har vandværket pumpet op af jorden fra dybe boringer i undergrunden, iltet og filtreret på vandværket og efterfølgende pumpet ud til forbrugernes vandhaner. Det er en enkel og billig måde at skaffe rent drikkevand på. Men drikkevand kan hurtigt blive en mangelvare.

 

Rent drikkevand er vores vigtigste fødevare og en forudsætning for alt liv. Uden rent drikkevand, så er kød og brød i supermarkedet egentlig ganske ligegyldigt.

 

Især i Vestjylland, med sandjord og begrænset nedbør, bliver græsplænen hurtigt gul og blomsterne hænger. Derfor er det jo fristende at sætte haveslangen til og lade vandet løbe.

 

Men lad være. Anskaf i stedet en regnvandsbeholder og opsaml regnvandet. Bliver græsplænen gul, er det ingen katastrofe. Den går ikke ud, er måske ikke så pæn, men bliver hurtigt grøn igen efter en regnbyge.

 

Noget andet er, at drikkevand er dyrt. Det er det jo, fordi vi både skal betale for at få vandet leveret og for at hælde det ud i kloakken igen. Derfor koster en liter vand 5 øre og 1000 l vand koster 50 kr.

 

En normal husstand med far, mor og to teenagebørn bruger omkring 150.000 l vand om året. Det koster 7.500 kr.

 

Hvis toilettet løber, vandhanen drypper, børnene børster tænder for løbende vand eller mor skyller opvasken af under rindende hane, forøges forbruget ganske betragteligt, måske til det dobbelte og det kan hurtigt blive en dyr affære - også for miljøet.

 

I Oksbøl udpumper vandværket årligt 198.000.000 l vand. Der er trådt en ny lov i kraft, som, hvis vandværket kommer over 200.000.000 l betyder, at vi skal betale omkring 100.000 kr. til myndigheder, skattevæsen og revisorer for at lade os underkaste diverse administrative kontroller.

 

Det bliver vandet ikke bedre af, det bliver bare dyrere. Der er kun 2.000.000 l til den magiske grænse!

 

Så lad os derfor stå sammen nu, om at spare på vandet, for miljøets og for pengepungens skyld.